Rood vlees en wit vlees hebben hetzelfde effect op cholesterol

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft het eten van rood vlees hetzelfde effect op het cholesterolgehalte van het bloed als wit vlees (gevogelte). Dit blijkt uit onderzoek dat recent is gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition.

Deze studie, genaamd de APPROACH-test, is uitgevoerd door wetenschappers van het Child’s Hospital Oakland Research Institute (CHORI). Voorafgaand aan het onderzoek hadden de onderzoekers verwacht dat rood vlees een ongunstiger effect zou hebben op het cholesterolgehalte dan wit vlees. Dit bleek niet het geval. Wanneer het verzadigde vetgehalte gelijk is heeft rood en wit vlees hetzelfde effect op het cholesterol. Deze resultaten zijn opmerkelijk omdat ze aangeven dat het beperken van vlees, zowel rood als wit, om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, belangrijker is dan eerder werd gedacht.

Daarnaast bleek dat het eten van een grote hoeveelheid rood vlees of wit vlees resulteert in een hoger cholesterolgehalte in het bloed dan wanneer een vergelijkbare hoeveelheid plantaardige eiwitten wordt geconsumeerd. Dit effect werd waargenomen ongeacht of het dieet een hoog niveau verzadigd vet bevatte. Plantaardige eiwitten bleken het gezondst voor het cholesterolgehalte in het bloed. Het onderzochte vlees bestond niet uit grasgevoerd rundvlees of verwerkte producten zoals spek of worst.

Een andere uitkomst van het onderzoek was dat het eten van grote hoeveelheden verzadigd vet verhoogde concentraties van grote LDL-deeltjes opleverde. Deze grotere LDL-deeltjes hebben een zwakkere relatie met cardiovasculaire aandoeningen dan kleine LDL-deeltjes. Op dezelfde manier zorgen ook rood en wit vlees voor een verhoogd aantal grote LDL-deeltjes, in vergelijking met niet-vette diëten.

Consumptie van rood vlees is de laatste decennia onpopulair geworden vanwege de negatieve associatie met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. De consumptie van wit vlees werd aangemoedigd als een gezonder alternatief voor rood vlees. De resultaten van dit recente onderzoek geven aan dat het huidige advies om rood vlees en niet wit vlees te beperken niet alleen gebaseerd moet zijn op hun effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Mogelijk kunnen ook andere effecten van de consumptie van rood vlees bijdragen aan cardiovasculaire aandoeningen, deze effecten dienen eerst nader te worden onderzocht.

Geschreven door: Iris Vermeulen

Referentie: Bergeron N, Chiu S, Williams PT, et al. Effects of red meat, white meat, and nonmeat protein sources on atherogenic lipoprotein measures in the context of low compared with high saturated fat intake: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition. June 2019. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz035