Statines om hart- en vaatziekten te voorkomen ook veilig bij patiënten met reumatoïde artritis

Patiënten met reumatoïde artritis ervaren net zo veel cardiovasculaire voordelen van het gebruik van statines als andere personen zonder extra risico’s. Dit blijkt uit de resultaten van een groot klinisch onderzoek. De bevindingen hiervan verschijnen in Arhtritis & Rheumatology, een tijdschrift van het American College of Rheumatology.

Tot dusver was het onduidelijk of het gebruik van statines veilig en effectief is bij patiënten met inflammatoire aandoeningen. In vergelijking met een gemiddeld persoon hebben patiënten met reumatoïde artritis zo’n vijftig procent meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte. Statines helpen een cardiovasculair voorval te voorkomen door het LDL-cholesterol te verlagen.

Om de mogelijke risico’s en voordelen te onderzoeken van statines bij patiënten met reumatoïde artritis, is de Trial of Atorvastatin opgezet voor de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen bij patiënten met reumatoïde artritis (TRACE RA). Dit is een multicenter gerandomiseerd dubbelblind onderzoek waarbij atorvastatine werd vergeleken met een placebo. De studie omvatte 3.002 patiënten. De onderzochte patiënten leden ofwel aan reumatoïde artritis en waren ouder dan 50 jaar, of ze hadden langer dan 10 jaar reumatoïde artritis, zonder klinische atherosclerose, diabetes of myopathie. De deelnemende patiënten werden gerandomiseerd tussen dagelijks 40 mg atorvastatine of een placebo. 

De patiënten werden 2,5 jaar gevolgd. Van de patiënten die atorvastatine ontvingen ondervond 1,6 procent een cardiovasculair voorval zoals een hartaanval, een beroerte, een TIA, arteriële revascularisatie, of overleed ten gevolge van een cardiale oorzaak. Bij de placebogroep was dit 2,4 procent. Na aanpassingen bleek het risico op cardiovasculaire voorvallen 40 procent lager bij patiënten die atorvastatine gebruikten. Het verschil is niet statistisch significant omdat het totale aantal cardiovasculaire voorvallen laag was.

Aan het einde van de studie bleek dat patiënten die atorvastatine gebruiken een significant lager LDL-cholesterol hadden dan patiënten die een placebo kregen. Ook had de atorvastatinegroep een significant lager gehalte aan C-reactief proteïne, een marker van ontsteking. De bijwerkingen in de atorvastatinegroep en de placebogroep waren vergelijkbaar.

Geschreven door: Iris Vermeulen

Referentie: Kitas GD, Nightingale P, Armitage P, et al. Trial of atorvastatin for the primary prevention of cardiovascular events in patients with rheumatoid arthritis (TRACE RA): A multicenter, randomized, placebo controlled trial. Arthritis & Rheumatology. April 2019.