Dr. R. Nijveldt: Het is al jaren moeilijk met het digitaliseren van patiëntgegevens, maar ik denk dat we er niet onderuit komen.

Amsterdam, 12 september 2012
Robin Nijveldt is gepromoveerd met onderzoek over de meerwaarde van de MRI-scan na een hartinfarct. Zo’n scan geeft een heel goed beeld wat de status is van de hartspier op weefselniveau en geeft daarmee een goede prognose na het hartinfarct. Op dit moment staat hij in de startblokken voor een spannend onderzoek, een samenwerking tussen het VU en het AMC en andere ziekenhuizen.
“Voor het eerst zal er geïntegreerd onderzoek worden gedaan tussen twee disciplines: cardiologie en neurologie. We zullen onderzoeken wat het effect is van twee verschillende antistollingsstrategieën bij patiënten met een stolsel in het hart na een hartinfarct. Zowel een stolsel in het hart, als een bloeding door antistolling, kan voor fatale complicaties zorgen. De beste manier om deze antistollingsstrategieën in het hart te bekijken, en de gevolgen in het brein te kunnen zien, is met een MRI scan. Dit wordt het eerste onderzoek waarin de hart-brein-as in een onderzoek beschreven zal worden. We weten er eigenlijk veel te weinig over. Over drie jaar hopen we dit onderzoek te hebben afgerond.”

Gebruikt u apps tijdens het werk?

“Apps zijn onmisbaar in mijn dagelijkse werk. Ik gebruik de app van Farmacotherapeutisch Kompass om makkelijk informatie over geneesmiddelen te verkrijgen. Ik gebruik veel guideline apps zoals ACC, ESC en AHA. UpToDate is een andere app die ik raadpleeg. Tevens zijn er diverse calculators, waardoor je na een meting met een echocardiogram van een kunstklep direct weet of de klep goed functioneert. We gebruiken Whatsapp ontzettend veel. Je kunt een foto of video maken, of gelijk zaken voorleggen aan collega specialisten. Dit gebeurt overigens uiteraard anoniem. Binnen no time heb je de mensen om je heen die je nodig hebt. Het werkt superefficiënt. Verder zijn veel richtlijnen binnen verschillende vakgebieden in een app verkrijgbaar, nog niet allemaal, maar dat gaat zeker gebeuren. Daarnaast gebruik ik nog andere apps, die heten Grace en TIMI. Deze apps geven risicomodellen aan, en dan weet je wanneer je patiënt binnenkomt of hij gelijk een ingreep moet ondergaan of dat dat nog wel een poosje kan wachten. En simpele calculators als BMI bijvoorbeeld zijn ook erg handig. Cardiologie is met veel rekenwerk verbonden en op die manier besparen we veel tijd en energie en kunnen we ons op andere zaken focussen.

Hoe ziet de toekomst er uit?

“Ik denk dat er meer integratie gaat plaatsvinden van apps binnen ziekenhuizen. Denkbaar is dat je remote – op je iPhone labuitslagen en medische gegevens zou moeten kunnen inzien. Het is al jaren moeilijk met het digitaliseren van patiëntgegevens, maar ik denk dat we er niet onderuit komen.”

Tekst: Marlene Smits