Prostaatcarcinoom – liever kortere overleving als daarmee bijwerkingen voorkomen worden

Recent vond de NCRI (National Cancer Research Institute – Verenigd Koninkrijk) Cancer Conference plaats in Glasgow. Noemenswaardig is de uitkomst van een studie onder mannen met prostaatcarcinoom. Hieruit bleek dat er bereidwilligheid is om te compromitteren op overleving ten gunste van minder risico op bijwerkingen van behandelingen. Deze bevinding bevestigt het belang van goede ‘shared decision making’ bij patiënten met prostaatcarcinoom.

Patiënten met gelokaliseerde prostaatcarcinoom krijgen meestal de keus tussen active surveillance of radicale therapie. De COMPARE-studie onderzocht de mate waarin patiënten bereid zijn compromissen te sluiten op behandelingen, en de redenen die zij hebben om voor bepaalde aspecten van een behandeling te kiezen boven een andere behandeling. Dit werd onderzocht met behulp van een discrete choice experiment (DCE).

De DCE omvatte a) het type behandeling (radicale therapie, active surveillance en focale therapie), b) herstel van ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen), c) seksuele functie, d) mictie, e) noodzaak voor aanvullende behandeling en f) kankerspecifieke overleving na 10-15 jaar. Patiënten met gelokaliseerde prostaatcarcinoom vulden 1 week na het ontvangen van de diagnose een vragenlijst in.

In totaal werd er data van 634 mannen verzameld, waarvan 74% een vorm van prostaatkanker met laag/matig risico had en 26% een hoog-risico vorm. De gemiddelde leeftijd was 67,7 jaar. Mannen met een laag/matig risico gaven de voorkeur aan active surveillance boven radicale therapie. Redenen die hun keus voor behandelvorm konden beïnvloeden, van meest belangrijk naar minst belangrijk, waren de overleving, geen incontinentie, geen aanvullende behandeling nodig en geen erectiele disfunctie. Patiënten waren bereid compromissen te sluiten tussen bijwerkingen en de overleving. Gemiddeld waren zij bereid 0,7%, 0,4% en 0,3% op de overlevingskans te compromitteren wanneer zij hiermee respectievelijk 1% verbetering in kans op het behouden van goede mictie hebben, 1% meer kans op geen aanvullende behandeling nodig hebben en 1% meer kans op het behouden van goede erectiele functie.

De onderzoekers concluderen hieruit dat mannen met prostaatcarcinoom zelfs voor slechts kleine verbeteringen in risico op bijwerkingen bereid zijn in te leveren op hun overlevingskans. Dit laat zien hoe groot de impact van bijwerkingen is op de kwaliteit van leven van patiënten met prostaatcarcinoom. Ook ondersteunt dit het belang van shared decision making: laat de patiënt meebeslissen over de therapievorm op basis van wat voor deze persoon belangrijk is.

Door: Judith Cohen

Bron:  Ahmed HU et al. Evaluating the trade-offs men with localized prostate cancer make between the risks and benefits of treatments: The COMPARE study. NCRI Cancer Conference 2018.

Link naar artikel

Tags: , , , , , ,