Live-verslag: de UEGW – Eerste studie in zijn soort toont microplastic in onze ontlasting aan

Van 20 tot 24 oktober vindt in Wenen de United European Gastroenterology Week plaats. MedZine is aanwezig en doet verslag van de laatste ontwikkelingen binnen de gastro-enterologie.

Microplastic heeft zich genesteld in onze voedselketen, zo blijkt uit een presentatie tijdens de United European Gastroenterology (UEG) Week in Wenen. In elk ontlastingsmonster van iedere proefpersoon die meedeed aan dit onderzoek, dat zich uitspreidde over verschillende landen wereldwijd, werden microplastics aangetroffen.

Microplastic, stukjes plastic kleiner dan 5 mm, worden gebruikt in verschillende producten, zoals peelings, tandpasta en cosmetica, maar worden ook gecreëerd door slijtage van producten, denk hierbij aan autobanden, of door afbraak van plastic afval dat in ons milieu terecht komt. Geschat wordt dat 2-5% van het plastic dat geproduceerd wordt, uiteindelijk in de oceanen terecht komt waar het bijeendrijft tot de bekende ‘plasticsoep’. Doordat plastic gegeten worden door zeedieren, die het voor voedsel aanzien, lijkt het waarschijnlijk dat microplastic ook in onze voedselketen terecht komt. Er is bijvoorbeeld microplastic aangetroffen in tonijn, kreeft en garnalen. Maar ook door het bereiden en verpakken van ons voedsel komt er hoogstwaarschijnlijk microplastic op ons bordje terecht.

Onderzoekers van de Medizinische Universität Wien en het Environment Agency Austria hebben dit nu ook daadwerkelijk aangetoond. In een pilotstudie onderzochten zij de ontlasting van acht personen uit  Finland, Italië, Japan, Nederland, Polen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. Elk ontlastingsmonster dat zij checkten op de aanwezigheid van microplastic bleek positief. De deelnemers hielden tevens een dagboek bij waaruit bleek dat zij allen plastic binnenkregen door voedsel te eten dat verpakt was in plastic, of door uit plastic flessen te drinken. De meeste deelnemers aten ook vis. In de ontlasting werden tot wel negen verschillende plasticsoorten gevonden met een grootte tussen 50 en 500 micrometer. De onderzoekers vonden ongeveer 20 stukjes microplastic per 10 gram ontlasting.

De onderzoekers stellen: “Dit is de eerste studie in zijn soort en bevestigt wat we eigenlijk al lang vermoedden. Plastic komt uiteindelijk in onze darmen terecht.” Ondanks dat in dierstudies de grootste concentraties plastic in de darmen werd aangetroffen, blijken de kleinste stukjes microplastic ook in staat in onze bloedbaan en uiteindelijk in de lever terecht te komen. De onderzoekers stellen dat nu is aangetoond dat microplastic in onze darmen zit, er verder uitgezocht moet worden wat dit betekent voor onze gezondheid.

Schwabl P, et al. EUGWeek 2018; abstr OP317.

Tags: , , , ,