Besmetting met chikungunyavirus ook in Europa mogelijk

In de wetenschap

Afgelopen juli werd er in Spanje een vijftigjarige man met chikungunya gediagnosticeerd zonder dat hij in een endemisch gebied was geweest. Het lijkt erop dat hij in zijn woonplaats besmet is geraakt. Dit is niet de eerste keer dat transmissie van het tropische virus binnen Europa plaatsvindt. Een recente publicatie in eLIFE laat zien dat de muggen die het virus kunnen overdragen in een groot deel van Europa voorkomen.

Vooral in zuidelijke landen met een warm klimaat, zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland, komt de zogenaamde Aedes albopictus mug vaak voor. In deze gebieden is de kans daarom groter dat een in het buitenland met chikungunya besmette reiziger het virus overdraagt. Dit gebeurde in 2007 in Italië (205 infecties) en in 2010 en 2014 in Frankrijk met respectievelijk twee en elf lokaal opgelopen infecties.

Uit het onderzoek van de Engelse Oxford University blijken echter ook andere Europese regio’s, zoals het zuiden van Duitsland en de Balkangebieden een geschikt klimaat te hebben voor het voortplanten van de muggensoort. Hierbij speelt temperatuur de grootste rol. Op de gepubliceerde kaart is te zien dat het leefgebied van de Aedes albopictus zich snel uitbreidt. Dit zou te maken kunnen hebben met de opwarming van de aarde.

De wetenschappers waarschuwen dat besmettingen met het chikungunyavirus in toekomst waarschijnlijk nog vaker zullen voorkomen in Europa. Dit heeft niet alleen te maken met de uitbreiding van het habitat van Aedes albopictus, maar ook met het grote aantal reizigers dat jaarlijks naar de endemische gebieden vertrekt.

Bronnen: eLIFE, European Centre for Disease Prevention and Control
Afbeelding: Kraemer et. al.

MedZine schrijft twee keer per week over spraakmakende wetenschap.

Door Saskia Höcker