Europese goedkeuring Repatha® (evolocumab) voor de behandeling van verhoogd cholesterol

Advertorial – Op 17 juli jl. heeft de European Medicines Agency (EMA) Repatha® (evolocumab) goedgekeurd, een nieuw monoklonaal antilichaam ontwikkeld door Amgen. Evolocumab is geregistreerd voor de behandeling van:

  • Volwassenen met primaire hypercholesterolemie (heterozygote familiaire en niet-familiaire) of gemengde dyslipidemie, als toevoeging aan een dieet:
    • in combinatie met een statine of een statine met andere lipidenverlagende behandelingen bij patiënten die hun LDL-C-doel niet bereiken met een maximaal verdraagbare dosis van een statine, of,
    • alleen of in combinatie met andere lipidenverlagende behandelingen bij patiënten die statines niet verdragen of bij wie een statine is gecontraïndiceerd.
  • Volwassenen en jongeren van 12 jaar en ouder met homozygote familiaire hypercholesterolemie in combinatie met andere lipidenverlagende behandelingen.

Evolocumab is het eerste volledig humane monoklonale antilichaam in dit therapeutisch gebied. Het blokkeert de werking van proteïne convertase subtilisin/kexin 9, kortweg PCSK9. Dit eiwit verlaagt het vermogen van de lever om LDL-cholesterol, oftewel ‘slecht’ cholesterol, te verwijderen uit het bloed.1

Ruim 65 procent van de Nederlanders heeft een hoog cholesterol-gehalte. Cholesterol is een vetachtige stof die in bloed niet oplost. De soort cholesterol, die Lage Dichtheid Lipiproteinen (LDL) wordt genoemd, komt het meest voor in het bloed. Bij abnormaal hoge waarden is LDL een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. (bron: Hartstichting)

Over Familiaire Hypercholesterolemie (FH)

FH is een autosomaal dominante stofwisselingsziekte die leidt tot een sterk verhoogde kans op vroegtijdige hart- en vaatziekten. In Nederland hebben ongeveer 70 duizend mensen FH, een op de 250, waarvan er bijna 17 duizend jonger dan 18 jaar zijn.3

Leefregels, vaak ondersteund door medicijnen, kunnen het risico op hart- en vaatziekten bij kinderen en volwassenen met FH sterk verlagen. Het opsporen van mensen met FH heeft dan ook hoge prioriteit. Door middel van een intensief screeningsprogramma zijn de afgelopen jaren veel Nederlanders met FH opgespoord.3

Over Amgen Cardiovasculair

Al meer dan drie decennia lang bouwt Amgen aan haar ervaring in het ontwikkelen van biotechnologische geneesmiddelen voor patiënten met ernstige ziekten.  Amgen zet zich volledig in om de zorg voor en het leven van patiënten met hart- en vaatziekten te verbeteren, nog steeds de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit.4  Amgen’s onderzoek naar hart- en vaatziekten en de behandeling daarvan, past binnen de wetenschappelijke strategie om menselijke genetica als basis te laten dienen voor de ontwikkeling van nieuwe klassen geneesmiddelen. Onze eigen onderzoek- en ontwikkelingsafdeling bouwt samen met partners aan een robuuste cardiovasculaire pijplijn.

Referenties

  1. Amgen Data on File, Investigator Brochure.
  2. National Human Genome Research Institute. Learning About Familial Hypercholesterolemia. http://www.genome.gov/25520184. Accessed July 2015.
  3. http://cholesterolkinderen.nl/ziekten/fh/ziekte.php Accessed July 2015.
  4. World Health Organization. Cardiovascular diseases (CVDs) fact sheet.                               http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/ . Accessed July 2015.