San Antonio Breast Cancer Symposium: de waarde van genomische testen

Breast Cancer

Advertorial – Tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium 2014 in Genève presenteerde het internationale life-sciencebedrijf Genomic Health de eerste data van haar Plan B- en Ontario DCIS-studies naar de voorspellende waarde van de Oncotype DX, een genomische diagnostische test voor het typeren en voorspellen van borstkanker.  

De Oncotype DX is wereldwijd de meest gebruikte genomisch gebaseerde diagnostische test en de enige met prognostische en predictieve waarden.  De test is opgenomen in de richtlijnen van NICE, St Gallen International Breast Cancer Expert Panel, ESMO en ASCO. Genomische testdata worden met name ingezet om de tumor van de individuele patiënt nader te analyseren en te bepalen wat de beste adjuvante behandeling is. Veel wereldwijde, level 1, categorie B-studies en meer dan een half miljoen aangevraagde tests, hebben aangetoond dat Oncotype DX ongeveer een derde van de behandelkeuzes bij borstkanker beïnvloedt. Dit resulteert in een reductie van de inzet van chemotherapie, beter geïnformeerde patiënten en gepersonaliseerde behandelingen.

De resultaten van de prospectieve Plan B-studie bevestigen dat de Oncotype DX-test de behandelkeuze optimaliseert op basis van het individuele patiëntenrisico. Daarnaast werden data gepresenteerd van de Ontario DCIS-studie, een onafhankelijke klinische validatiestudie van Oncotype DX bij patiënten met een pre-invasieve vorm van borstkanker. De resultaten bewezen dat de testscore een sterke voorspeller is van invasieve borstkanker, ofwel ductaal carcinoom in situ (DCIS).

Dr. Ernest Luiten, borstkankerchirurg in het Amphia-ziekenhuis te Breda, is positief over de resultaten van de Plan B-studie: “De Oncotype DX recurrence score kan waardevol zijn voor de oncologisch specialist. Patiënten die baat zouden kunnen hebben bij chemotherapie kunnen hiermee nog beter worden geïdentificeerd. De data kunnen daarnaast wellicht helpen om nog gefundeerder te bepalen welke patiënten een hoog risico hebben om zo mogelijke onderbehandeling te voorkomen. Aan de andere kant kunnen patiënten met een laag risico worden behoed voor de schadelijke gevolgen en bijwerkingen van chemotherapie.”

Ook over de resultaten van de Ontario DCIS-studie is de borstkankerchirurg te spreken. “In Nederland krijgen ieder jaar 2.000 vrouwen de diagnose DCIS. Patiënten krijgen vaak een combinatiebehandeling van een borstsparende operatie en radiotherapie.” De Oncotype DX DCIS-score geeft informatie over het individuele risico op terugkeer, zowel in de vorm van een invasieve borstkanker of DCIS. “Deze score is een additionele tool die kan helpen om te beslissen of er wel of geen radiotherapie nodig is,” weet Luiten.

 

Bronnen: San Antonio Breast Cancer Symposium 2014, New England Journal of Medicine, Breast Cancer Research, Cancer, Journal of Clinical Oncology