Genotype 1 wereldwijd meest voorkomende variant van hepatitis C

In de wetenschap

Amsterdam, 29 juli 2014 –

Genotype 1 is wereldwijd het meest voorkomende genotype van het hepatitis C-virus (HCV). Dat zeggen onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk. De bevindingen zijn gepubliceerd in het journal Hepatology. In het wetenschappelijke tijdschrift wordt aangegeven dat genotype 1 de meest voorkomende variant van hepatitis ter wereld is, met meer dan 83 miljoen geïnfecteerde patiënten. Een derde hiervan woont in Oost-Azië. Genotype 3 staat op plek 2, met ruim 54 miljoen gevallen wereldwijd.

1217 studies
Voor het onderzoek gebruikten de auteurs 1217 studies waarin de HCV genotypen werden gemeld die zijn gepubliceerd tussen 1989 (het jaar dat HCV werd ontdekt) en 2013. De gegevens werden vervolgens gecombineerd met HCV-prevalentie schattingen van het WHO Global Burden of Disease project. Ongeveer 90 procent van de wereldbevolking, uit in totaal 117 landen, werd opgenomen in deze studie.

Genotypen 1 en 3

Analyse toont aan dat HCV genotype 1 het meest voorkomt, namelijk in 46 procent van alle HCV gevallen, gevolgd door genotype 3, dat in 30 procent van de gevallen voorkomt. Onderzoekers benadrukken dat genotypen 1 en 3 het meest dominant zijn, ongeacht de economische status, maar in de lage inkomens landen werden hogere concentraties van genotypen 4 en 5 gevonden.

Van levercirrose tot de dood
Ondanks inspanningen om HCV te beheersen, blijft het een van de meest voorkomende ziekten wereldwijd, met maximaal 150 miljoen patiënten die te kampen hebben met de chronische infectie, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Eerder onderzoek toont aan dat chronische HCV leidt tot levercirrose, hepatocellulair carcinoom (HCC) of leverkanker, leverfalen en overlijden. De WHO meldt dat 350 duizend tot een half miljoen sterfgevallen per jaar worden veroorzaakt door leverziekten gerelateerd aan HCV.


Nieuwe virale therapieën

Terwijl de kans op infectie met HCV afneemt in de ontwikkelde landen, zal het aantal sterfgevallen als gevolg van HCV blijven toenemen in de komende 20 jaar, aldus co-auteur dr. Jane Messina van de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Dr. Eleanor Barnes van de Universiteit van Oxford voegt toe: “Het testen van nieuwe therapieën is nog steeds afhankelijk van de kennis van de virale genotypen. Non-genotype 1 HCV komt voor in meer dan de helft van alle HCV-gevallen. Onze studie levert bewijs van genotype prevalentie voor specifieke landen en regio’s die de weg naar nieuwe virale therapieën ter bestrijding van HCV zal helpen verbeteren.”

Bron: Hepatology, medical news today