Onafgeronde HPV-vaccinatie ook effectief

In de wetenschap

Amsterdam, 25 juli 2014 –

Vrouwen die één of alle HPV-vaccinaties kregen nadat zij seksueel actief werden, hebben minder vaak een abnormale Pap-test dan vrouwen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Boston University School of Public Health en School of Medicine, gepubliceerd in het journal Sexually Transmitted Diseases.

Seksueel actief
Susan B. Brogly en haar collega’s onderzochten in een cross-sectionele studie 235 vrouwen tussen de 21 en 30 jaar door middel van een cervicale cytologie. De vrouwen waren allemaal seksueel actief en kwamen uit minderheidsgroepen met lage inkomens. 96 vrouwen hadden ten minste één HPV injectie gehad, 54 vrouwen hadden de serie afgerond. 97 procent was al seksueel actief vóórdat zij de vaccinatie kregen.

De prevalentie van een abnormale Pap-test was bij vrouwen die ten minste één HPV vaccinatie hadden ontvangen, zelfs als zij al seksueel actief waren, 65 procent lager dan bij vrouwen die geen injectie hadden gekregen. De resultaten suggereren dat de HPV vaccinatie dus ook effectief is voor vrouwen die hun seksuele debuut al hebben gehad vóór de vaccinatie en voor vrouwen die de vaccinatie (nog) niet hebben afgerond. Het geven van de vaccinaties aan meisjes jonger dan 14 jaar geeft echter de beste resultaten.

Lichte stijging
Eerder deze week toonde Amerikaans onderzoek aan dat het aantal meisjes dat de vaccinatie krijgt licht stijgt. Het aantal is volgens de Centers for Disease Control and Prevention echter nog steeds te laag. Hun analyse via een telefonisch onderzoek toont dat 57 procent van de meisjes tussen de 13 en 17 in 2013 ten minste één dosis ontving. In 2012 was dit het geval bij 54 procent. 38 procent van de meisjes in die leeftijdsgroep ontvingen alle drie de vaccinaties, tegenover 33 in 2012. Het onderzoek zou echter gebiased kunnen zijn omdat de meisjes die de vaccinaties niet ontvingen, wellicht niet wilden meewerken aan de telefonische vragenlijst.

Het aantal meisjes dat in Nederland de HPV-vaccinatie krijgt, ligt rond de 56 procent. Dit aantal neemt tevens licht toe. Artsen hopen rond dat het aantal zal stijgen naar 80 procent voor een nog betere preventie van baarmoederhalskanker.

Bronnen: STD Journal, CBS news, MedZine

MedZine schrijft twee keer per week over spraakmakende medische wetenschap.