Cocktail medicijnen versnelt behandeling tbc

In de wetenschap

Amsterdam, 21 juli 2014 –

Een cocktail met drie verschillende medicijnen genaamd PaMZ, kan de behandelduur van patiënten met tuberculose (tbc) verkorten. De cocktail kan onder andere gebruikt worden bij patiënten die resistent zijn voor de traditionele antibiotica, zoals isoniazide en rifampicine. Dit blijkt uit onderzoek dat deze week maandag op de 20e internationale aidsconferentie in Australië is gepresenteerd.

Zuid-Afrika
De cocktail PaMZ bestaat uit Pa-824 en moxifloxacin, twee middelen die nog niet gelicenseerd zijn voor de behandeling van tbc, en pyrazinamide. Van de 207 vrijwillige participanten, afkomstig uit Zuid-Afrika, waren 181 patiënten gevoelig voor PaMZ. 26 patiënten leden aan multiresistente tuberculose (MDR-TB).

De resultaten tonen dat 71 procent van de mensen die behandeld werden met de cocktail na twee maanden geen tbc bacteriën meer in het sputum hadden. Dit is bij slechts 38 procent van de patiënten het geval bij de traditionele behandelmethoden. De MDR-TB patiënten werden in vier tot zes maanden behandeld, in vergelijking met twee jaar voor de standaard methoden.

Tbc en hiv
De cocktail lijkt geen invloed te hebben op de antiretrovirale therapie voor het onderdrukken van hiv. Dat is positief nieuws, want de longziekte is de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen met het humaan immunodeficiëntievirus. Eén op de vijf hiv-gerelateerd doden, worden veroorzaakt door tbc. Vanwege bijwerkingen van de traditionele behandelingen van hiv en tbc is het vaak moeilijk om de therapieën gelijktijdig te geven.

Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen dat een derde van de 35 miljoen hiv-geïnfecteerde mensen wereldwijd, lijden aan tbc in een latente vorm. Zij dragen de Mycobacterium tuberculosis kiem bij zich, maar hebben nog geen ziekteverschijnselen. Mensen met hiv hebben echter dertig keer meer kans op actieve tbc dan mensen zonder de infectieziekte.

In 2012 werden mondiaal 8,6 miljoen mensen gediagnosticeerd met tbc. 1,3 miljoen mensen overleden aan de ziekte. Het aantal nieuwe gevallen tbc neemt elk jaar langzaam af.

Bron: WHO, MedicalXpress

MedZine schrijft twee keer per week over spraakmakende medische wetenschap.