Natuurlijke pacemaker ontwikkeld

In de wetenschap

Amstercam, 18 juli 2014 –

Met behulp van gentherapie hebben wetenschappers een natuurlijke pacemaker ontwikkeld. De pacemaker is succesvol gebleken in varkens. De resultaten zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. Dr. Eduardo Marbán, hoofd van het onderzoeksteam aan het Cedars-Sinai Heart Institute in Los Angeles (VS), denkt dat er binnen drie jaar kan worden gestart met klinische studies bij mensen met de door hen ontwikkelde methode.

De onderzoekers hebben met een katheter het gen TBX18 ingebracht in hartcellen van varkens met een hartblok. Vanaf de volgende dag hadden de varkens hadden een significant sterkere en snellere hartslag vergeleken met de controlegroep. Dit verschijnsel werd gedurende hele studie van veertien dagen geobserveerd.

Door het inbrengen van TBX18 met een adenovirus in atriale cellen ontwikkelden deze zich tot Sinus Atriale knoop cellen (SA-knoop). TBX18 staat al langer bekend als transcriptiefactor verantwoordelijk voor het ‘aanzetten’ van genen die cellen laten ontwikkelen tot SA-knoop cellen.

Adenovirussen worden al langer gebruikt in gentherapie om stukjes genetisch materiaal cellen in te krijgen, ook wel transduceren genoemd. Adenovirussen hebben het voordeel dat ze ook in niet-delende cellen kunnen transduceren.

Varkens dienen vaak als proefdieren voor cardiologie onderzoek vanwege de grootte en de vergelijkbaarheid van hun hart met dat van de mens.

In Nederland hebben naar schatting 80.000 mensen een elektronische pacemaker. Een mogelijke bijwerking van het hebben van pacemaker is het optreden van een infectie op de plaats van bevestiging van de pacemaker.

Bron: Science Translational Medicine.