In de wetenschap
Amsterdam, 28 mei 2014 –
Een nieuw medicijn tegen epilepsie is succesvol getest in knaagdieren. De nieuwe therapie betreft een eenmalige injectie met een gemodificeerd virus. Vanaf dat moment kunnen epileptische aanvallen onderdrukt worden door op het moment zelf een capsule te nemen. De medicatie had in het experiment geen verder effect op de normale hersenfunctie. De resultaten zijn 27 mei gepubliceerd in Nature Communications door Dimitri Kullman en collega’s van het University College London (UCL).
Het virus wordt geïnjecteerd op de plaats in het brein waar epileptische aanvallen ontstaan. Daar brengt het virus de gemodificeerde receptor hM4Di tot expressie. Deze G-eiwit gekoppelde receptor heeft, na activatie, een remmende werking op het neuronen, wat de epileptische aanval compleet kan onderdrukken. De receptor is zo gemodificeerd dat deze geactiveerd kan worden door clozapine-N-oxide (CNO). Deze metaboliet kan oraal worden ingenomen. De werking van CNO is maar van korte duur.
De onderzoeken zijn gedaan op knaagdieren. Kullman zegt dat er snel kan worden begonnen met klinische studies en hoopt dat het medicijn binnen tien jaar is te gebruiken in een klinische setting.
Epilepsie
Wereldwijd zijn er 50 miljoen epilepsie patiënten. 70 procent van deze patiënten reageert goed op de huidige anti-epilepsie medicijnen. De overige 30 procent doet dit niet. Bij deze patiënten werken alleen middelen die niet lokaal werken, waarbij in sommige gevallen zelfs complete sedatie moet plaatsvinden. Op dit deel van de patiënten, die niet reageert op de anti-epilepsie medicijnen, kan de behandeling van de wetenschappers van UCL een uitkomst bieden.
Bron: Nature Communications.
MedZine schrijft twee keer per week over spraakmakende medische wetenschap.
Recent Comments