Persconferentie ESC-congres: ‘Olympische Spelen van de cardiologie’

Redactioneel

Amsterdam, 29 augustus 2013 –

Met een persconferentie in het fraaie Sofitel Legend The Grand hotel aan de Oudezijds Voorburgwal is vandaag het startschot gegeven voor het ESC congres dat zaterdag in de Amsterdamse RAI van start gaat. Frank de Grave sprak in zijn openingswoorden trotse woorden over het feit dat dit evenement voor de tweede keer in Nederland wordt gehouden. ‘De Olympische Spelen van de cardiologie’, noemde de Grave het congres, waarbij hij verwees naar het internationale karakter van het congres en het hoge niveau van de onderzoeken die er gepresenteerd zullen worden.

Professor Panos Vardas, president van de ESC, Dr. Victor Umans, voorzitter van de NVVC en Professor Keith Fox, voorzitter van het congrescomité, spraken geestdriftig over de verschillende onderwerpen die momenteel in de cardiologie spelen en die tijdens het congres aan bod zullen komen. ‘Cardiologie is een eerlijke ziekte’, aldus Vardas, ‘wanneer je niet rookt, goed beweegt en goed voor jezelf zorgt, verklein je de kans van cardiologische aandoeningen enorm.’ Hoewel patiënten bij cardiologische aandoeningen dus relatief veel zaken zelf in de hand hebben, is plotselinge hartdood nog altijd wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak. Patiënten sterker maken met behulp van educatie en training staat dan ook hoog op de cardiologische agenda en zal tijdens het congres uitgebreid worden belicht. Hierbij zal ook veel aandacht zijn voor het feit dat cardiologische aandoeningen bij vrouwen nog altijd ernstig onderschat worden. Umans verwees in dit kader naar het feit dat medische assistentie bij vrouwelijke cardiologische patiënten vaak te laat komt en haalde een specifieke casus aan over een patiënte die uiteindelijk door een alerte campingbaas werd gered.

Verschillende zaken zullen dit jaar voor het eerst op het ESC congres te zien zijn, vertelde Fox. Onder andere het onderdeel ‘Guidelines to practice’ is nieuw, waarbij deelnemers leren hoe richtlijnen praktisch vertaald moeten worden. Ook is er dit jaar het onderdeel ‘Meet the legends’ waarbij deelnemers in contact kunnen komen met belangrijke ‘key-cardiologists’. Zo werd er op de persconferentie een breed palet van onderwerpen getoond, dat nog nieuwsgieriger maakt naar het congres zelf.

Bron: Eigen redactie